Jag har sysslat med foto av och till sedan någon gång i mitten av 90-talet, då jag efter militärtjänsten gick en fotokurs på Forsa Folkhögskola. Jag började sedan fotografera på allvar när digitalkamerorna blev både bättre och billigare. I väntan på "rätt" fullformatkamera använder jag i nuläget en Sony A77 och följande objektiv:

  • Sony DT 16-50/2.8 SSM - Mitt standardobjektiv. Den mesta fotograferingen går att genomföra med detta ljuskänsliga vidvinkelzoomobjektiv och det är en given kompanjon vid t.ex. konsertfotografering.
  • Sony DT 55-200 F4-5.6 SAM - Jag måste tillstå att jag alltmer sällan använder zoomen. Ibland vill jag dock komma nära utan att vara nära. Det här objektivet följde med när jag köpte min gamla kamera (en Sony A550) och kommer nog att bytas ut framöver.
  • Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 - Mitt senaste inköp. Har inte ens hunnit testa det ännu...

CV

Jag ser mig i första hand som hobbyfotograf. Jag fotar för att det är roligt, utmanande och utvecklande. Jag har därmed friheten att fotografera vad jag vill och att efterbehandla bilderna hur jag vill. Gillar någon det jag gör är det en välkommen bonus. Med det sagt har jag under de senaste åren också haft förmånen att få se mina bilder användas i olika syften och sammanhang. De lågupplösta bilder jag publicerar på nätet - antingen här eller på min Facebook-sida - gillas, delas och dyker inte sällan upp som profilbilder och banners i både privata användarkonton och på officiella Facebooksidor. De bilderna är publicerade enligt Creative Commons "Attribution-NonCommercial-ShareAlike"-licens (länk), vilket innebär att det är fritt att dela och publicera bilderna på nätet, så länge det inte görs i kommersiellt syfte och så länge mitt namn anges i anslutning till bilden. Men jag har också "riktiga" kunder. Här följer ett urval:

  • Mikael Öberg - Scenberättare. Köpte ett porträtt för att använda i marknadsföringssyfte på nätet och i pappersformat. Bilden dyker fortfarande upp lite här och var. Min första riktiga kund!
  • M.O.B - Hårdrocksband. Det började med att de ville ha en av mina bilder som omslag till deras då kommande platta, "Out From The Dark", men slutade i ett komplett CD-designuppdrag, med texthäfte och allt. Därtill kom diverse pr, merchandise (kläder, plektrum, backdrop m.m.), samt arbete med att uppgradera deras logga. Mitt mest omfattande uppdrag hittills.
  • Wolf - Hårdrocksband. Köpte en av mina bilder på gitarristen Simon Johansson att använda som porträttbild i CD-häftet. Bilden dök även upp i videon till "My Demon".
  • DANSA! i Falun - Dansskola. Köpte bilder att använda i marknadsföring (vykort) inför kommande termin samt förstoringar att sätta upp i dansstudion.
  • Teater Albatross - Teatergrupp. Använde mina foton i sin fortsatta marknadsföring (pdf) av föreställningen "HELIG!".
  • Billion Dollar Babies - Hårdrocksband. Har efterfrågat förstoringar att sätta upp i studion.